Dragi dušebrižnici, kad nekog poželite da savetujete…

ID-10097641
Image courtesy of debspoons at FreeDigitalPhotos.net

Ljudski organizam ima izražen odbrambeni mehanizam protiv saveta. Počinje da se razvija sa prvim „no-no“, a posebno se aktivira u tinejdžerskom dobu. Dok si ti počeo „knjigu u šake“, „trebalo bi da spremiš sobu“… tinejdžer je već lupio vratima, mačka pobegla, muž pročitao novine i ostalo ti je samo ovo maleno u pelenama koje te gleda u fazonu „S kim ova priča?“. Jesu neki saveti korisni, jesu mnogi saveti dobronamerni, ali (stvarno ne znam zašto) teško ih prihvatamo. Zapravo, toliko ne volimo da čujemo šta neko ima da nas posavetuje (da li nam je ispod časti?) da smo za savete počeli da plaćamo ljude, ili hajde da kažem stručnjake, savetnike, coacheve.

To što ne volimo da slušamo savete ne sprečava nas da ih šakom i kapom delimo. Hej, a kad dobiješ dete … valjda uz svaku pelenu dobiješ jedan potpuno gratis! Aman, svega sam se tu naslušala! „Nema veze što ima nedelju dana, neka spava celu noć na stomaku, da se naspava“, „od dva meseca su baš bezobrazni, namerno ti traži na ruke, zeza te“, „nemaš dosta mleka, pojedi glavicu luka“… Ono što me fascinira je otkud oni svi to sve znaju, a ja ništa? Drugarica me pita da li da obuče haljinu A ili haljinu B, ja ne mogu da je posavetujem! Ja kažem A, a Sed (ovaj, mudrac u obliku sede dlake) kaže „a možda je tebi A lepša, ali B joj bolje stoji, nemoj da je prevariš“. Najgori deo roditeljstva mi je da pogađam šta je najbolje za ovu moju decu. Tako su mi lepa i pametna i lepo mi mirišu, još bih dvoje rodila da im se divim i uživam, ali teško mi da stalno odlučujem o njihovom dobru. Jedva čekam da porastu da im kažem „sad si svoj čovek, odluči sam.“

A drugi sve znaju, da ih pitaš „a otkud to“, mnogi bi rekli „tako sam čuo“. Vidi, svašta se čuje, čula sam ja danas tri prdeža, i mogu reći da je svaki bio korisniji od tog saveta. Začas vas udaju/ožene, pošalju na daleku destinaciju, pravilno usmere u razvoju, poprave vam familijarne odnose, ručak i bankovni račun.

E pa evo i ja da posavetujem: Dragi dušebrižnici, kad naredni put poželite nekoga da posavetujete, zatvorite usta i zagrlite. Ako mu treba savet, zagrljaj mu treba još više, jednako su besplatni i jednako traju. Ako mislite da je to neprikladno, razmislite još jednom o davanju saveta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s