Sitne promene: Šta me odaje da sam mama

 

novaRoditeljstvo donosi krupne životne promene, menja prioritete i pogled na svet. Donosi veliku ljubav, strah, žrtvu, menja planove, trese iz gaća! Nespavanje je verovatno najizvikanija promena u svakodnevnom životu, ali da sam mama mene odaju i druge svakodnevne stvari. I to rade vrlo kvarno, da tih promena nisam bila svesna! Evo moje liste:

Osećaj za vreme – Vreme meriš drugačije, ceniš više i organizuješ pažljivije. Ako smo rekli u 15h onda to nije u 15h i 15min, jer stajati negde i čekati sa detetom 15 minuta zahteva dosta strpljenja, a deca ga uglavnom nemaju. Za to vreme mom sinu će pasti na pamet da skače sa žardinjere na bankinu, gurne ruku pod crevo od klime, pokupi šest različitih komada smeća sa ulice, otera jato golubova (dvaput) i postavi 27-42 „zašto“ pitanja. Momenat „sad“ se veoma proređuje u upotrebi, pošto „sad“ ne možeš da odeš ni na toalet. A nekad stvarno moraš 🙂 Za sve što planiraš treba ti + 40 minuta kad ideš s decom – dok ih spremiš, popakuješ i prebaciš se na „mravlji hod“ ritam.

Damska tašna – Ženska tašna inače je enigma, neretko i za samu vlasnicu, a kad se u nju umešaju i dečji prstići – tomboli nikad kraja! Pored svih onih „možda zatreba“ stvari, iz torbe sam vadila dečije čarapice za igraonicu, autiće, izmrvljenog Barnija i traku za glavu sa mašnom veličine mobilnog telefona.

Garderoba – Divim se ženama koje nose istu garderobu kao dok su bile devojke, tako i treba, no meni to ne uspeva! Ni ranije nisam bila od stila, ali materinstvo svakako jeste donelo mnoge promene u moj orman. Najpre sam u trudnoći otkrila garderobu na gumu (helanke su mi postale drugi sloj kože), a posle porođaja grudnjak za dojilje – divna pamučna spravica bez žica, od koje sam se jaaako teško rastala. Da ne govorimo o tome da je sve bar broj veće, udobno, i tamnih boja da ne promakne fleka od kašice, musavih prstića ili kafe koju su mi izbili iz ruku! Pegla? Ne brinite, na sigurnom je (niko je neće tražiti tamo).

Novčanik – Ko bi rekao, ali istina je! Otkako sam postala mama promenio mi se i sadržaj novčanika, i tu ne mislim samo na preslatke dečije sličice! Uvek pazim da imam sitno za kokice, a u marketu otimam se za metalce od 20 din koji pokreću automobiliće na klackanje! Imam čitav arsenal tuđih zdravstvenih knjižica, vakcionih kartončića i papirića podsetnika za logopeda i savetovalište!

Rečnik – Priznajem, nedovoljno, ali trudim se da ubacim više „pih“ a suzim bogatsvo našeg jezika koje dolazi do izražaja kad mi pokipi mleko ili udarim mali prst o tabure. Ono što je sigurno – svakodnevni govor je obogaćen sa mnogo „ljubavi“, „anđele“ i „srećo majkina“, a počela sam i da govorim o sebi u trećem licu i samoj se sebi obraćam sa „mamice“.

I povrh svega toga zaradila sam i sedu! Dobro, dve. Dobro… nije važno! Nego, šta se za vas promenilo otkako ste roditelji?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s