Razlika u godinama između dece: Koja je najbolja?

ID-10070249
Image courtesy of Vlado at Freedigitalphotos.net

Uhvatila sam sebe da u priči sa prijateljima razliku u godinama među njihovom decom uvek ocenim kao najbolju, i iskreno to mislim! Ako su blizanci ili mala razlika, super, odradiš sve, pa si miran. Ako je prvo jaslenog, super, skinuli ste pelene a još si u štosu, može da nasledi opremu. Ako je prvo predškolac, o čemu pričamo, već je velik, sve će ti pomoći. Istina je da svaka razlika ima dobre i loše strane i da se ne može jedan obrazac upotrebiti na sve! Za koju ćete se opredeliti zavisi od porodičnih, zdravstvenih, socijalnih okolnosti, vaših želja i mogućnosti, ali verujem da ni sa jednom ne možete pogrešiti!

Razliku među decom stručnjaci uglavnom dele u tri grupe: mala – do dve godine, srednja – od dve do četiri i velika – pet i više godina razlike. Svaka nosi prednosti i nedostatke, pokušala sam da ih sumiram:

– Mala razlika, najbolja za decu, najteža za mamu! Kupuješ dva paketa pelena različitog broja, boriš se sa gomilom dečijeg veša kao sa vetrenjačama, „veliko dete“ treba da spava u jedan, a malo tad ruča. Teško je uskladiti ritmove i niko ne razume da mora da se strpi! Ova je razlika naporna za roditelje, posebno za mamu koja trudna brine o malom detetu. Organizam joj se možda nije dovoljno oporavio od prvog porođaja, napravio dobre zalihe svih mikro i makro elemenata, a već ga crpi druga trudnoća. Ipak, uz dobru raspodelu poslova među roditeljima (ili pomoć sa strane) ne samo da je izvodljivo, nego se isplati! Ljubomora među decom sa malom razlikom je najmanja, razvijaju jake međusobne veze i uživaju u zajedničkoj igri. I kada pogledate svoje blizance od četiri godine ili brata i sestru od četiri i pet i po i vidite kako štite jedno drugo, jurcaju i idu rame uz rame, bićete sigurni da su se besane noći u znoju i suzama isplatile!

– Srednja razlika od dve do četiri godine – Najbolja za mamu, najveća ljubomora među decom! Prema doktorima u ovom periodu je najbolje da ponovo zatrudnite ako želite da smanjite rizik i trudnoću lakše iznesete. Telo se oporavilo, ali je dovoljno „zagrejano“ da stvori još jedan životić. Najizazovnije je pripremiti starije dete za dolazak novog člana. Iako za to postoji čitav niz taktika, trubite da će uskoro biti „veliki“ i da će dobiti nekog s kim će se igrati, mališanu u ovom dobu nije sasvim jasno šta znači proširenje porodice. Kada stigne novi član, starije dete može se osećati ugroženo, jer je svesno da pažnja koja je bila samo njegova počinje da se deli. Rivalitet među decom dugo postoji, ali lako mogu naći zajedničke aktivnosti i uživati u igri. Između mojih klinaca razlika je tri godine, a o mom iskustvu u drugom tekstu da ovaj ne opterećujem.

IMG_20190220_174104_289
privatna arhiva

Velika razlika, pet ili više godina – imate dva jedinca! Ako ste počeli da razmišljate o prinovi, a imate petogodišnjaka, moguće da vas je upravo on podstakao na to razmišljanje. Naime, deca često posmatrajući drugare sa braćom i sestrama dođu svojim roditeljima sa zahtevom da i njima roda nekog donese. Stručnjaci kažu da zatrudnjivanje možda neće ići glatko, mada i sami nisu sigurni u razlog. Ipak, vi ste odmorni, spremni na novu turu neprespavanih noći, bljuckanja, kašica i pelena, od kojih ste se potpuno odvikli. A u svemu tome imaćete odličnu pomoć – starije dete koje je dovoljno veliko i razumno da shvati da bespomoćnoj maloj bebi treba mnogo pažnje i ljubavi. Prvenac je zacementirao svoju ulogu u porodici i u nju je siguran, pa ljubomora neće biti izražena kao kod braće i sestara sa malom razlikom. Imaćete dovoljno vremena da se posvetite i jednom i drugom detetu, sa starijim radite domaće, idete na utakmice i u bioskop, sa malim šetate i igrate dok je veliko dete u školi ili na treningu. Ali biće to kao da imate dva jedinca! Mada ćete moći jednako da im se posvetite i uživate u njihovom odrastanju njihova interesovanja će biti drugačija! Dok malo stasa da se igra, veliko će možda već prestati, dok mlađe bude u osnovnoj školi starije će već krenuti na fakultet! Ali bez brige, dok oboje porastu shvatiće koliko su važni jedno drugom i imaće jedno drugo za ceo život!

Kakvo je vaše iskustvo? Kolika je razlika među vašom decom?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s