Šta sam o vaspitanju dece naučila od muža

„Drage mame, koliko vaša deca od 20 godina imaju kilograma i koliko su visoka?“, upita na mamećoj grupi nijedna mama ikada, jer svako vreme nosi svoje breme, i vrlo brzo naučis da (svaka čast tabelama razvoja) svako je dete – dete za sebe. Tako se pitanje da li ga dovoljno gojim ubrzo zameni nešto složenijim formama: da li dovoljno priča/trči/sabira za svoj uzrast… jer nepromenljiva ostaje želja da mamino zlato bude najbolja verzija sebe. Odnosno, trudiš se da ga vaspitaš u onog, što bi Ameri rekli „ponosan sam na tebe, sine“, a do tog dana zapitaš se nekoliko desetina hiljada puta „šta li će od njega postati“ i „radim li sve ovo pogrešno“.

Negde na ivici nervnog sloma, u momentima kada mu trideseti put ponavljam vrlo jednostavnu naredbu, a ljubigamajka jednako sedi na ušima, mnogo sam se puta zamislila „kako drugima ovo ide“, ali da se ne lažemo i „na čiju li je stranu ovo povukao“ i „ima li kod nas onih celoletnjih kampova za klince, ne pitam šta košta“. I onda u potrazi za magičnom formulom „kako bez po problema vaspitati dete“ naiđem na pregršt odgovora stručnjaka i samozvanih stručnjaka, obiđem ceo krug vaspitnih metoda od kažnjavanja do nevikanja, stanjim živce, nabijem pritisak i gledam ga kako je, hvala Bogu, isti kao juče. Uključe se i prijateljice, imaju savete, imaju iskustva, nude literaturu, ali nema trika da ga možeš vaspitavati po jednim, a živeti po drugim pravilima.

I tako stižem do prvog vaspitnog principa za koji sam sigurna da je tačan, a to je „Sve iz kuće polazi“, i to ne u smislu u kući su ga to naučili, već u kući je to video! Zato, ako hoćeš nekog da vaspitaš, prvo kreni od sebe, živi po svojim pravilima, u skladu sa sobom pa ćeš i drugog naučiti da sluša, da se raduje, da radi, da ceni… Sve što od toga štrči samo su neispunjene ambicije… Doslednost je (ako-ne-i) najvažniji princip vaspitanja, jer teško je igrati po pravilima, ako pravila igre ne postoje. Doslednost je direktno odgovorna što ume da pređe ulicu, a sve istalo nam je bilo podložno pregovaranju i promenama, i posledice su brojne: od odugovlačenja oblačenja do zajedničkog skupljanja igračaka… ali da li je vaspitano dete = poslušno dete?

(Opet) stručnjaci kažu da nije. „Detetovo ‘ne’ je veoma korisno, jer je pokazatelj da je dete sigurno da roditeljska ljubav nije uslovljena njegovim ponašanjem“, pročitah negde. Ma, važi, korisno, a mi ga toliko koristimo da kad ja kažem „hajdemo na spavanje, devet je sati“, dobijem odgovor „nije devet sati“, iako tadašnja trogodišnja persona nit je znala brojeve, nit je znala da gleda na sat.

I onda sa novim danom ponovo pokušavaš, jer zapravo, to jeste poenta svega, da pokušavaš svakog dana, da si prisutan, da si posvećen, da ne odustaješ, jer šta je vaspitanje drugo, do život uz dete i sa detetom. I nema te školovane glave koja ti može objasniti kako ti da vaspitaš svoje dete. Ali, ako je ljubav glavna smernica, greške se mogu ispraviti. A kad smo kod ljubavi, dok sam razmišljala šta (ne) znam o vaspitanju dece, i raspitivala se kod drugih mama (koje su bile u fazonu „pa kako me nisi pitala pre nego što sam dobila decu, svašta sam mogla da ti kažem“) važnu lekciju dao mi je muž.

Dok smo nedeljnog popodneva uživali kraj vode sa zabačenim štapovima, nedaleko je jedan momak raspakivao svoj pecaroški pribor.

– Je l ide? A, gle, on peca, neka, neka, polako nek nauči- dobaci mojim momcima.

– Neka zavoli, učiće celog života- odgovori mu moj muž.

I, eto, neprespavane noći uz besumučno skrolovanje rezultata najnovijih istraživanja i proučavanja vaspitnih tehnika svetski renomiranih znalaca rasprhnuše se!

Ne možeš ih svemu naučiti, i ne mogu odjednom naučiti. Ali, pokaži im. Usmeri ih. Nauči ih da uče. Zainteresuj ih. I voli.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s